Je bent bijna op het punt gekomen waarop een nieuwe medewerker zijn intrede doet. Samen nemen jullie de arbeidsvoorwaarden door, wat soepel verloopt tot het moment waarop het studiekostenbeding ter sprake komt. De betreffende medewerker heeft bij zijn huidige werkgever een studieschuld opgebouwd, en hij kan deze schuld niet direct aflossen. Hij hoopt dat jij als nieuwe werkgever met een passende oplossing kunt komen.
Als deze bedingen nieuw voor je zijn, kunnen ze wellicht als een verrassing komen. Dat begrijpen we. Niettemin bestaan er diverse mogelijke oplossingen, en het hoeft absoluut geen dealbreaker te worden.
Welke stappen zet je als werkgever en wat zijn de oplossingen?
In dit artikel behandelen we het voorbeeld van een vrijwillige opleiding, geïnitieerd door de werknemer. Het betreft dus geen verplichte opleiding, waarvoor de werknemer nooit verplicht is tot terugbetaling. We gaan ervan uit dat het studiebeding tussen werknemer en werkgever rechtsgeldig is. Als je wilt weten welke elementen in een studiekostenbeding moeten worden opgenomen, geeft deze link meer informatie. Ontdek hier wat er in een studiekostenbeding moet staan.
Vanuit onze recruitmentpraktijk zien wij een aantal oplossingen:
JIJ NEEMT DE SCHULD OVER VAN JE NIEUWE MEDEWERKER
Jij toont goed werkgeverschap. Je neemt de schuld over van je nieuwe medewerker en regelt de afhandeling met de ex-werkgever. Je lost de schuld af. En gaat, nu vanuit jouw als nieuwe werkgever, een studiekostenbeding aan met de medewerker. Dit geeft jou de mogelijkheid om de nieuwe medewerker te binden voor een bepaalde periode.
DE NIEUWE MEDEWERKER NEEMT DE SCHULD OP ZICH
Je bent als nieuwe werkgever in de situatie beland dat je geen groen licht krijgt om de schuld over te nemen. De nieuwe medewerker zal dus zelf actie moeten ondernemen op de openstaande schuld. De medewerker kan een betalingsregeling voorstellen aan ex-werkgever. Dit zodat de schuld behapbaar blijft en hij kan worden ingelost.
DE INTERMEDIAIR BIEDT DE UITKOMST
Als nieuwe werkgever kan of wil jij de schuld niet over nemen. De ex-werkgever is niet bereid een betalingregeling te treffen. Wat nu? Wij als recruitmentbureau kunnen dan uitkomst bieden, maar alleen als laatste troef. Afhankelijk van de schuld kunnen wij een betalingsregeling treffen met de nieuwe medewerker. Wij hanteren dan wel een aflossing (inclusief rente).
Heb jij een concrete vraag of wil jij graag meer weten hoe wij jou verder kunnen helpen? Wij staan graag voor jullie klaar. Humantrest recruitment helpt je bij het werven, selecteren en aannemen van de juiste professional. Als gespecialiseerd bureau zijn wij actief binnen de vakgebieden: marketing, communicatie & digital. Aarzel niet en neem contact op met één van onze gewaardeerde consultants: Luuk Lubberink.
Heb je nog een vraag?
Na het lezen van deze blog nog wat meer informatie nodig? Of wil je meer weten over wat Humantrest Recruitment voor je kan betekenen als werkgever of werkzoekende?
Recente blogs
- Een proefopdracht, hoe zorg je dat de sollicitant niet afhaakt?11 april 2024
- Zo bouw je een uitmuntend cv als Marketeer19 december 2023
- 4 bewezen inzichten in de selectie van professionals7 december 2023
- Ons track record22 november 2023
- De mannelijke marketingmanager verliest terrein2 oktober 2023